Duo Pauline Oostenrijk & Enno Voorhorst

Modinha
Pauline Oostenrijk, hobo
Enno Voorhorst, gitaar

Van Argentinië tot Costa Rica en van romantische lyriek tot opzwepende ritmes: het duo speelt een afwisselend programma met voornamelijk Latijns Amerikaanse muziek. De gekozen componisten, zoals Heitor Villa-Lobos, Astor Piazzolla en Egberto Gismonti, worden in hun land door alle lagen van de bevolking gezien als helden. De combinatie hobo en gitaar is geen alledaagse, er is nauwelijks origineel repertoire voor geschreven. Maar in deze kleurrijke verzameling Latijns Amerikaanse muziek, deels bewerkt door Enno Voorhorst, komen de expressieve lyriek van Oostenrijks hobo spel en de warmbloedige passie en ritmiek uit de gitaar van Enno Voorhorst zo prachtig samen, dat de luisteraar zich zal afvragen waarom componisten niet eerder aan deze combinatie hebben gedacht. In 2017 verscheen de debuut cd Modinha bij Cobra records. De cd werd lovend ontvangen en direct opgenomen in de serie Aangenaam Klassiek. Lees hier de recensie van Aard van der Wal op Opus Klassiek.

Biografie Pauline Oostenrijk, hobo
Pauline Oostenrijk ontving in 1999 de Nederlandse Muziek Prijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de Klassieke Muziek. Voordien had ze op nationale en internationale concoursen al de nodige prijzen in de wacht gesleept, waaronder de eerste prijs van het Fernand Gillet hoboconcours in Baltimore, die haar een recital in Carnegie Hall opleverde.  Ze studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Koen van Slogteren en Jan Spronk, en volgde daarna lessen bij o.a. Han de Vries en Thomas Indermühle. Daarnaast voltooide ze een hoofdvakstudie piano bij Willem Brons.

Pauline Oostenrijk is als solo hoboïste verbonden aan het Residentie Orkest. Van haar activiteiten als soliste en kamermusicus getuigen een aanzienlijk aantal cd-opnames. Tot 2007 was ze hoofdvakdocente hobo aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, een functie die ze neerlegde om meer tijd aan haar uitvoerende activiteiten te kunnen besteden. Ze geeft recitals met pianist Ivo Janssen en gitarist Enno Voorhorst, en maakt deel uit van het Orlando Quintet, het Ensemble Oostenrijk-Jansen en van het gezelschap Nieuw Amsterdams Peil, dat hedendaagse kamermuziek uitvoert. Verschillende componisten schreven werken voor haar, waaronder Louis Andriessen (To Pauline O voor hobo solo). n 2006 verscheen haar eerste boek: ‘De geest van Stotijn en andere muziekverhalen’.

Biografie Enno Voorhorst, gitaar
Enno Voorhorst, geboren in Den Haag 1962, groeide op in een familie van musici. Hij volgde lessen bij Hein Sanderink, Hubert Kappel en David Russell. In 1987 won hij in Duitsland de eerste prijs op het 7e gitaarconcours te Hof, waarna nog een aantal prijzen volgde waaronder in 1992 de Nederlandse gitaarprijs in het concertgebouw van Amsterdam en in datzelfde jaar de eerste prijs op het Seto-Ohashi concours in Japan. Hij speelde in de grote zalen van Nederland zoals Vredenburg, de Oosterpoort, de Anton Philipszaal en heeft uitnodigingen van Europa tot Azie en Amerika.
Enno Voorhorst is regelmatig te gast op o.a. de gitaarfestivals van Siracusa (Sicilië), San Salvador (El Salvador) San Juan (Puerto Rico), Mikulov (Tsjechië), Istanbul (Turkije), Deajeon (Korea), Moskou (Rusland) en Tokyo (Japan). Lees meer

Bekijk hier een voorbeeld programma