Tangokwintet Grupo del Sur

Matías Pedrana (bandoneon), Anne-Marie van de Grint (viool ), Paul Hagenaars (gitaar), Ivo de Greef (piano) en Marc van Rooij (contrabas)Desde Adentro, van binnenuit. Zo is de muziek van Astor Piazzolla, zo speelt Grupo del Sur.
Uit het hart, naar het hart.

Piazzolla transformeerde de tango van dansmuziek naar luistermuziek. Hij behield passie, hartstocht en melancholie maar verrijkte de muziek met elementen uit klassieke muziek en jazz. Zijn muzikale nalatenschap is enorm en inspireerde wereldwijd vele componisten.

Op het nieuwe programma Grupo del Sur - Van Binnenuit staan veel composities van Piazzolla die nog niet eerder door Grupo del Sur gespeeld werden. Escualo, Jeanne y Paul en Camorra III geven de concerten een geheel nieuwe glans. Daarnaast werken van musici uit zijn eigen kwintet. 'Desde Adentro' is van Antonio Agri en 'Milongueta' van Pablo Ziegler, respectievelijk violist en pianist bij Piazzolla. Marc van Rooij legt in eigen arrangementen en composities een link naar Piazzolla's inspiratiebronnen.
Vol overtuiging begint Grupo del Sur aan haar tweede decennium. Met als doel van elk concert een onvergetelijke belevenis te maken voor vertolkers en luisteraars. En met geweldige muziek als middel.

Grupo del Sur – Poëzie van het Zuiden
‘De Groep van het Zuiden’ verwelkomt dit seizoen de Argentijnse zangeres Valeria Mignaco. Tijdens het jubileumconcert in 2017 debuteerde Valeria met Grupo del Sur. Het enthousiasme van het publiek was niet mis te verstaan: hier moest een vervolg op komen!

Valeria Mignaco heeft een klassieke achtergrond. Met Grupo del Sur verbindt ze haar zang met haar Argentijnse afkomst. Ze weet met haar passie het publiek mee te voeren vanaf de eerste noot.

In ‘Poëzie van het Zuiden’ vertolken Grupo del Sur en Valeria verschillende werken van Piazzolla op teksten van de Uruguayaanse dichter Horacio Ferrer. Een zinderende ontmoeting tussen meeslepende muziek en poëzie. De samenwerking tussen Ferrer en Piazzolla resulteerde in de bekende tango-opera ‘Maria de Buenos Aires’ en vele tangoliederen. In dit programma worden o.a. ‘Yo soy Maria’ (uit de opera) en ‘Balada para mi muerte’ afgewisseld met het instrumentale repertoire van Grupo del Sur.

Grupo del Sur geeft concerten sinds 2007 en speelde op vele kamermuziekpodia en festivals. Na de CD’s Invierno Porteño en Segundo Movimiento verscheen in 2015 de live CD Inspiración, opgenomen in het Concertgebouw Amsterdam. De groep is regelmatig te beluisteren op Radio 4 in de programma’s Spiegelzaal en Opium op 4 en te zien op Brava TV.

Bekijk hier het nieuwe programma Van Binnenuit
Bekijk hier het nieuwe programma Poëzie van het Zuiden
Bekijk hier de biografie van de musici
Lees hier de recensie in Muziekwereld juni 2015